Nieuwe gevallen van hart-en vaatziekten in de VS én wereldwijd blijven schrikbarend toenemen, waardoor dit doodsoorzaak nummer 1 is geworden onder de mannen, vrouwen en kinderen in westerse culturen. Een aangepaste levensstijl, waaronder de verwijdering van verwerkt en gebakken voedsel uit het menu, stoppen met roken, vermindering van stress, emotionele heling en voldoende lichaamsbeweging bevorderen de gezondheid van hart en verlagen het toekomstige ziekterisico aanzienlijk.

Gezondheidsbewuste mensen weten dat hart- en vaatziekten niet alleen te voorkomen zijn, maar ook behandelbaar in de gevorderde stadia.

Een aangepaste levensstijl, waaronder de verwijdering van verwerkt en gebakken voedsel uit het menu, stoppen met roken, vermindering van stress, emotionele heling en voldoende lichaamsbeweging bevorderen de gezondheid van hart en verlagen het toekomstige ziekterisico aanzienlijk.

Een overmatige consumptie van natrium verhoogt de bloeddruk en zorgt voor een dramatisch toenemend aantal incidenten met een hartaanval en/of een beroerte. Onderzoekers melden nu dat zout, grotendeels afkomstig uit verwerkt voedsel en wat mensen in grote hoeveelheden consumeren, de sterfteoorzaak is van miljoenen mensen over de hele wereld.

 

Wetenschappers van de Harvard Medical School en de Harvard School of Public Health hebben onderzoek gedaan naar het toenemend aantal incidenten hartaanvallen, beroertes en andere hart-gerelateerde ziekten. Het resultaat van hun onderzoek is verbluffend. Van de 2,3 miljoen sterfgevallen, wereldwijd gemeten in 2010, is 15 % te wijten aan het eten van teveel zout in verwerkt voedsel.

- De onderzoekers hebben hun bevindingen gepresenteerd aan de American Heart Association’s Epidemiology and Prevention/Nutrition, Psysical Activity and Metabolism 2013 Scientific Sessions. Hoofdonderzoeker en auteur, Dr. Dariush Mozaffarian verklaart dat nationale en mondiale volksgezondheidsmaatregelen, zoals uitgebreide natrium verminderingsprogramma's miljoenen levens kunnen redden.

Wetenschappers hebben de gegevens geanalyseerd uit 247 onderzoeken naar de inname van natrium door volwassen, gesorteerd op leeftijd, geslacht en regio, verspreid over 50 landen en over een periode van 20 jaar.-

Vervolgens heeft het team 107 proeven gedaan om de consumptie van natrium en het risico op hart- en vaatziekten te kunnen bepalen, en naar het effect van natrium op de hoogte van de bloeddruk. Zij bepaalden dat een dagelijkse inname van 1000 mg optimaal is.

De huidige doelstelling in de VS voor volwassenen is echter 2300 mg per dag en veel mensen die regelmatig fast-food, kant-en-klaar maaltijden, verwerkt en geraffineerde voedingsmiddelen eten verbruiken zelfs 3500 tot 5000 mg per dag. Dergelijke waarden verhoogt het risico op een chronische vasculaire ziekte aanzienlijk.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat bijna één miljoen sterfgevallen, die zich hebben voor gedaan tijdens de studieperiode, het gevolg was van buitensporige natrium consumptie, waarvan zestig procent plaatsvond onder de mannen en veertig procent onder de vrouwen.

Voedingsdeskundigen benadrukken dat de hoge natriumconsumptie komt door het eten van verwerkte voedingsmiddelen en smaakversterkers, en niet primair door zout als kruiderij bij de bereiding.

Het schrappen van ingeblikt, voorverpakt, geraffineerd en verwerkt voedsel, kunstmatige smaakversterkers en het verminderen van de zoutconsumptie kan de komende decennia een vroegtijdige sterfte van miljoenen mensen wereldwijd voorkomen.

 

Cora
Licht Zijn, juli 2014

Bron: John Philip, Wake Up World

 

Meer lezen?