Natuurgeneeskunde kan met succes voor zo veel verschillende klachten worden gebruikt, dat deze hernieuwde kennis als een geschenk voor de mensheid kan worden gezien. Vooral nu het aantal mensen met lichamelijke en psychische klachten, en ernstige ziekten schrikbarend in aantal toeneemt. De snelle ontwikkeling van innovatieve technologieën in de medische wereld lijkt een grens te hebben bereikt, zo ook de invloed en mogelijkheden van de farmaceutische industrie.

Steeds meer patiënten ervaren ernstige gevolgen door een foutieve behandeling, onkunde, nalatigheid, bijkomende klachten door medicijngebruik, onjuiste inschatting, eenzijdige benaderingen, experimentele methodes en/of verkeerde diagnoses.

De machtspositie van de farmaceutische industrie wordt kleiner. Mensen geloven er niet meer in en verleggen hun perceptie. De Oosterse geneeskunst en levensfilosofie, bewuster leven, gezonder eten, yoga, reïncarnatietherapie en chakraheling zijn tegenwoordig een algemeen geaccepteerd begrip. Niet zo verwonderlijk. Teveel patiënten horen van hun arts: ‘Sorry, maar we kunnen niets meer voor u doen’. Over en uit... Dat is het dan voor de betreffende patiënt. Ondersteuning van een psycholoog hoort tegenwoordig niet meer logischerwijs in het zorgpakket bij een terminale diagnose. In enkele gevallen krijgt men nog de keus voor een experimentele behandeling. Vaak is deze te duur voor de gewone mens. Geld is altijd een bepalende factor. Artsen zijn minder objectief en patiëntgericht als productiecijfers van hun maatschap gehaald moeten worden.

Meer mensen lijken te overlijden aan de gevolgen van symptoombehandeling. Hoe vaak hoort men niet dat iemand met kanker uiteindelijk is overleden aan een op het eerste oog onschuldige ontsteking? Een bijkomstige, onbeduidende klacht blijkt verkeerd te zijn behandeld. Vervolgens heeft dit geleidt tot ernstige schade aan het weefsel met overlijden als gevolg; 'complicaties'. Artsen kunnen mensen onnodig lang laten tobben met hun klachten. Een sluimerende, progressieve ziekte wordt door de arts in kwestie niet altijd tijdig ontdekt omdat het klachtenspectrum niet past binnen diens discipline. Tegen de tijd dat men wel bij de juiste arts komt is het te laat voor een adequate behandeling. De patiënt wordt regelmatig betrokken in een onderlinge strijd tussen artsen van verschillende disciplines.

Dergelijke ingrijpende situaties zijn geen bijzonderheid meer. De voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg. Patiënten zijn overgeleverd aan een gezondheidszorg met beperkingen en die ervaring geeft de mens in kwestie een slopend gevoel van machteloosheid. Mensen vechten voor hun leven, met alle mogelijkheden die hen nog rest. Die overlevingsdrang zoekt wanhopig naar antwoorden en hulp. Het vinden van redding is als het vinden van de naald in een hooiberg. Het recht op leven en zelfbeschikking ontwaakt, en hierdoor bij iedereen in diens omgeving.

Het voetstuk waar de medische wereld op staat blijkt niet op een rots te zijn gebouwd maar op drijfzand. De waarheid is hard. De farmaceutische industrie verdiend geld aan de behandeling van ziekten, niet aan het genezen ervan. Bijna alle syndromen zijn door de industrie bedacht en de zogenaamd 'alarmerende ontwikkeling' ervan is verspreid door de media. Behandelingen die wel werken worden niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Artsen reageren in veel gevallen afgunstig als een patiënt toestemming vraagt voor ondersteuning door een natuurgeneeskundige. Als de arts geen oorzaak kan vinden voor de klacht van zijn patiënt, is een veel gehoorde diagnose dat het 'tussen de oren' zit.

Het is de mens zelf die wakker wordt en meer open is gaan staan voor oude natuurlijke geneeswijzen en alternatieve behandelingsmethoden. De natuurgeneeskunde heeft een holistische aanpak en werkt aan het kernprobleem. Het principe van de natuurgeneeskunde: ‘Baat het niet, dan schaadt het ook niet’. Dit blijkt helaas niet van toepassing te zijn in de reguliere gezondheidszorg. Tot tachtig jaar terug was kennis van het chakrasysteem nog onderdeel van de artsenopleiding. Sinds de farmaceutische industrie zijn stempel heeft gedrukt op de medische wereld, de voorzieningen en behandelingen, is dit onderdeel volledig geschrapt uit de opleiding.

Natuurlijk zijn er ook ontelbaar veel mensen genezen, daar zijn we dankbaar voor. Het tij lijkt echter te keren. Meer niet, dan wel... Een signaleringsplan met interventie, omkering in het systeem is dan dringend gewenst. 'Baat het niet, het schaadt ook niet'.

Mensen worden wakker en voelen zich machteloos, radeloos, ten einde raad. Als men niet meer terecht kan bij de gezondheidszorg, waar dan wel? Zijn we werkelijk machteloos? Hoeveel medemensen, familieleden moeten nog onnodig lijden door de arrogantie van de medische wereld? Wie is het volgende slachtoffer? Je buurman, je kind, je vader, je partner.......? Er zijn veel natuurlijke middelen, natuurlijke voedingsbronnen, methoden en behandelingen die wel genezen. De grote media zwijgt.

Wij hoeven niet te zwijgen...

 

Cora
Licht Zijn, juni 2014

Zie ook:

Zoloft, Prozac, Ritalin... etc
Dr. Jim van Os: Campagne tegen de diagnose schizofrenie