"Als men last heeft van stress, heeft men de neiging om de zelfbeheersing te verliezen en is men bang om vreselijke dingen te zeggen; Bang dat men zichzelf teveel belast, dat men onredelijk wordt, dat men vreselijke dingen gaat doen die men niet wil en waarvan men weet dat ze niet goed zijn. Toch komt de impuls in je op om ze te doen". Edward Bach

 

 

Gemoedskenmerk:
Bij gevoelens van wanhoop, angst voor krankzinnigheid, angst om anderen of zichzelf letsel te berokkenen. De remedie is voor degenen die zelfmoordneigingen hebben, en ook voor degenen die last hebben van langere periodes van angst en depressie. (Een bezoek aan de huisarts is noodzakelijk!).

De Cherry Plum-persoonlijkheid kenmerkt ernstige driften en het gevoel om de controle te verliezen. Zoals bijvoorbeeld de moeder die de hele dag een jengelend kind heeft aangehoord en al het geduld van de wereld heeft getoond voor alle nukken en grillen, en dan plotseling ervaart dat de stoppen gaan doorslaan als het kind nu niet ophoudt. De moeder is bang om te worden overvallen door drift en bang om het kind iets aan te doen. Het betreft een situatie waar iedere moeder ten einde raad is, maar de Cherry Plum-persoonlijkheid kan er op dat moment niet mee om gaan.

Aandachtspunt:
Het gaat er hier niet om dat de moeder niet om het kind geeft, het tegengestelde is het geval. De moeder is vaak overdreven angstig dat het kind door haar toedoen iets zal overkomen. Ze is bijvoorbeeld bang om haar kind van de trap af te dragen, want stel je voor dat ze het kind laat vallen. De angst kan zo gaan overheersen dat het kunnen genieten van het moederschap hierdoor wordt verdrongen.

Dwanggedachten horen ook thuis bij de Cherry Plum-persoonlijkheid, en uiteindelijk is het handelen naar die dwanggedachten de oorzaak ervan dat de angst uitkomt. Men is bang om gek te worden en alle controle te verliezen. Vanuit de reactie om dit te voorkomen wordt de angst juist bewaarheid, en door de gevolgen van het angstvallig gedrag. Dit patroon kan gaan leiden tot een depressie. Ter overweging bij de remedie dient men er wel rekening mee te houden dat ieder mens wel eens te maken heeft met situaties waarbij er sprake kan zijn van irrationele angst, in het bijzonder in periodes van spanning en stress. Therapeutische gesprekken helpen om de ballast van de schouders af te nemen.

Remedie:
Cherry Plum helpt als men emotioneel labiel is en vaak in woede uitbarst of zich hysterisch gedraagt. Het is een bijzonder krachtige bloesem die ook goed toe te passen is bij moeders met een postnatale depressie, omdat de angst om het kind iets aan te doen daarbij kenmerkend is. Cherry Plum geeft zelfvertrouwen en kracht, rust en zelfbeheersing en verandert wanhoop in harmonie en kalmte. Cherry Plum is om die reden ook toegevoegd aan de Rescue Remedie.