Gemoedskenmerk:
Cerato is voor degenen die niet over voldoende zelfvertrouwen beschikken om zelf beslissingen te nemen.

Cerato-persoonlijkheden twijfelen aan het eigen oordeel en vragen aan anderen wat zij in hun geval zouden doen. Wanneer ze zelf een beslissing nemen, steekt de twijfel direct de kop op en willen ze alsnog de mening van anderen horen. Cerato-persoonlijkheden zijn daardoor makkelijk te beïnvloeden en nemen dan een beslissing die niet vanuit het eigen gevoel komt. Dit besef treedt vervolgens in en leidt tot reacties als: 'ik wist dat ik het niet had moeten doen' of: 'had ik toch maar naar mezelf geluisterd'.

De omgeving ervaart de Cerato-persoonlijkheid veelal als iemand die nogal 'zeurt' en bij alles vraagt om bevestiging: 'wat vindt jij ervan, wat zou jij doen als jij mij was?' Men kan uiteindelijk de Cerato-persoonlijkheid gaan ontlopen omdat de Cerato-persoonlijkheid energie wegtrekt. Die reactie is precies waar het Cerato-type bang voor is; men moet dan op zichzelf gaan vertrouwen.

Cerato-persoonlijkheden kunnen zoveel energie verspillen aan overwegen en afstemmen dat ze kansen voorbij laten gaan. Wanneer ze echter een beslissing vanuit het hart hebben genomen staan ze er volledig achter en dit leidt vaak tot een succes.

Aandachtspunt:
De Cerato-persoonlijkheid kan er een eeuwigheid over doen om een bepaald kledingstuk uit te kiezen, en achteraf komt er vaak weer een herziening, waar men uiteindelijk doodmoe van wordt. Onzekerheid is het kernbegrip van de Cerato-persoonlijkheid. Een ander kenmerk kan 'gemaakt en overdreven' gedrag zijn, wat op anderen kan overkomen als 'aanstellerij'. Het gedrag komt voort uit het onvermogen om te vertrouwen op de intuïtie en men heeft voortdurend energie van anderen nodig. Wanneer men de intuïtie gaat herkennen en erop leert vertrouwen verdwijnt de onzekerheid, ook aangaande het nemen van beslissingen. Men verkrijgt kracht, vreugde en energie door naar het zelfvertrouwen te handelen. Cerato-persoonlijkheden moeten leren om de 'volwassenheid' te aanvaarden en de verantwoordelijkheid te dragen die hiermee gepaard gaat.

De kern van de onzekerheid komt voort uit de jeugd, omdat er te weinig ruimte werd geboden om het zelfvertrouwen op een gezonde manier te ontwikkelen. Veelal werden beslissingen voor het kind genomen of werden eigen keuzes en beslissingen afgedaan als 'niet goed'. De Cerato-persoonlijkheid is iemand die steeds meer wilt leren over zaken die de interesse hebben, tot in het oneindige toe, maar het lukt hem/haar niet om die opgedane kennis in de praktijk te brengen. Nog meer kennis vergaren lijkt dan de behoefte aan het zelfvertrouwen te bevredigen.

Remedie:
Cerato geeft het zelfvertrouwen om naar de innerlijke stem te luisteren, de echte bron van waarheid, en om niet langer de kracht en macht buiten zichzelf te leggen. Cerato werkt op het niveau van zelfbeschikking en zelfrespect. De remedie werkt goed bij kinderen die worden gepest op school, vaak als gevolg van een onzekere houding en wat in ieder geval onzekerheid tot gevolg heeft.