Roken brengt schade toe aan de gezondheid. Dat weet iedereen, maar voor sommigen is het echt moeilijk om met die gewoonte te breken. De behoefte aan nicotine onder rokers gaat verder dan het in eerste instantie lijkt. De drang om sigaretten te roken is een reactie op verzuring van het lichaam wat onder andere komt door een langdurige, verkeerde voedingsgewoonte. Ook de uitwerking van nicotinemoleculen in de hersenen, op het DNA en het bewustzijn is gerelateerd aan verslavingsgedrag.

Niet voor niets werd het roken van grote hoeveelheden (zuivere) tabak bij Sjamanen in het Amazonegebied gebruikt om het bewustzijn te verruimen. Nicotine is een neurotransmitter. Hoe meer nicotine de neuronen ontvangen, hoe meer aanmaak van nicotinereceptoren.

 

Sigaretten en radioactieve bestanddelen

Sigaretten veroorzaken geen kanker in de hersenen maar in de longen, slokdarm, alvleesklier, endeldarm, nieren en blaas, de organen waarin de kankerverwekkende teren terechtkomen die worden ingeslikt. De bestanddelen die aan tabak worden toegevoegd zijn schadelijk, onder andere aluminiumoxide, kaliumnitraat, ammoniumfosfaat, polyvinylacetaat en nog ongeveer honderd andere toevoegingen, die zo’n 10 procent van de rookbrandstof vormen naast de reststoffen door het gebruik van chemische kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Gedurende de verbranding stoot een sigaret wel 4000 stoffen uit, waarvan de meeste giftig zijn. Sommige van deze substanties zijn zelfs radioactief, wat de mens op zich een bron van straling maakt. Een doorsnee roker krijgt in een jaar een dosis straling binnen die gelijk is aan 250 röntgenfoto’s van de borstkas.

 

Verslavingsgedrag de baas

De drang om sigaretten te roken (koffie te drinken of drugs te gebruiken) is een reactie op verzuring van het lichaam, dat altijd zoekt naar een gezonde balans in de zuur-base verhouding. Nicotine bevat alkalische, oppeppende stoffen die, wanneer het lichaam verzuurt is, een tijdelijk ‘high’ gevoel geven. Hetzelfde geldt voor koffie en de andere verslavende middelen. Deze drugs beroven je echter van essentiële voedingstoffen, putten de bijnieren uit, irriteren en verharden de huid, de longen en andere organen. Wanneer je te verzuurd bent, kun je je blij en ontspannen voelen onder invloed van deze drugs. Een belangrijke factor om deze ‘verslavingspatronen’ te overwinnen is het creëren van een goede zuur-base balans in het lichaam. Als er eenmaal sprake is van balans werken deze middelen niet meer oppeppend maar juist deprimerend. Iedereen die wel eens drugs heeft gebruikt weet hoe je van ‘hoog naar laag’ kunt vallen en hoe plezier uiteindelijk pijn wordt.

Iedere verslaving verhult emotionele, spirituele of fysieke rusteloosheid of pijn. Iedere verslaving leidt er toe dat de rusteloosheid en pijn zich niet meer laten verhullen en dat alles intenser wordt dan ooit tevoren. Het eten van groene groenten, rijk aan chlorofyl, geeft het lichaam waar het om vraagt – vitale alkaliniteit – en neemt de plaats in van verslavingsgedrag. Chlorofyl is een bouwsteen van bloed en één van de meest helende natuurlijke stoffen. Groene bladgroenten zijn de beste bron van alkalische mineralen, bevatten de beste vezels, hebben veel kalmerende en stress werende eigenschappen en hebben het hoogste chlorofylgehalte. Puur chlorofyl is ook beschikbaar als (vloeibaar) supplement. Chlorofyl is een magnesiumatoom. Lees meer over het wondermineraal magnesium.

 

Stoppen met roken

In het lichaam veroorzaakt roken een verhoging van de bloeddruk en ernstige schade in de longen. Sigarettenrook wordt in verband gebracht met meer dan 25 ernstige ziekten, waaronder meer dan 17 vormen van kanker. Sigarettenrook stimuleert ook de aanmaak van vrije radicalen, die ernstige schade in het lichaam toebrengen. Ook al is iemand gestopt met roken, het lichaam heeft jaren nodig om zich van de gevolgen van nicotine te ontdoen, gemiddeld tweemaal de tijdsduur van de rookperiode. Gezond voedsel en veranderingen in de levensstijl helpt om nicotine uit het lichaam te elimineren. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die specifiek helpen om de schadelijke lichamelijke effecten van nicotine en sigarettenrook uit het lichaam te elimineren. Inname hiervan ondersteunt het proces om te stoppen met roken.

Broccoli is rijk aan vitamine C en B5. (Roken vermindert het vitaminegehalte in het lichaam.)
Sinaasappelsap is rijk aan vitamine C. Regelmatige consumptie geeft stimuleert het metabolisme en vermindert stress.
Wortelsap. De nicotine blijft na het roken gedurende 3 dagen in het lichaam en het is schadelijk voor de huid. Wortelsap is goed voor de huid en het is rijk aan vitamine A, K, C, en B, die bewezen zijn nicotine uit het lichaam te verwijderen.
Spinazie is één van de gezondste groenten, niet alleen omdat het rijk is aan vitaminen maar ook omdat het grote hoeveelheden foliumzuur bevat.
Kiwi is een wonderfruit dat helpt om het lichaam te ontdoen van nicotine. Kiwi’s zijn rijk aan vitamine A, C en E.
Zwavelhoudende voedingsmiddelen beschermen tegen schade door zware metalen, zoals ui, knoflook, rucola, radijs, broccoli en boerenkool.
Water. Roken droogt het lichaam uit. Volgens vele onderzoekers kun je door veel water te drinken makkelijker stoppen met roken en wordt nicotine makkelijker afgevoerd.
Anti-oxidanten zijn essentieel om de schade door vrije radicalen terug te brengen.

 

Nicotinereceptoren in de hersenen

Op het oppervlak van elke zenuwcel of neuron in de menselijke hersenen zitten miljarden receptoren (ontvangers). Dit zijn eiwitten die gespecialiseerd zijn in het herkennen en vangen van specifieke neurotransmitters (lichaamseigen overdrachtsstoffen) of soortgelijke substanties. Een nicotinemolecuul vertoont overeenkomst in structuur met de neurotransmitter acetylcholine, en past als een loper op de receptoren van bepaalde neuronen. Die receptor ligt ingebed in het celmembraan en is een groot eiwit, dat niet alleen een 'slot' of 'sluisje' bevat (de aanhechtingsplaats voor het extern molecuul), maar ook een kanaaltje met een poort die normaal gesloten is. Wordt er een sleutel in dit slot gestoken, zoals de nicotinemolecuul in de aanhechting bovenop de receptor, dan opent de poort van het kanaaltje zich waardoor er een selectieve stroom positief geladen calcium- en natriumatomen doorheen vloeit. Deze brengen een keten van elektrische reacties in de cel op gang, wat uiteindelijk het DNA prikkelt tot het activeren van verschillende genen, waaronder de genen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van de eiwitten waaruit de nicotinereceptoren bestaan. Met andere woorden; nicotine stimuleert de aanmaak van nog meer ontvangers. Hoe meer receptoren zich ontwikkelen, hoe sterker de behoefte aan nicotine wordt.

Ayahuasca en serotonine (een hersenhormoon) hebben hetzelfde sleutelprofiel als nicotine, alsmede ook dezelfde ontvangstcapaciteit. Curare en slangengif hebben ook dezelfde structuur, maar deze blokkeren de ontvangstcapaciteit van de receptoren.

Nicotine is een neurotransmitter in de hersenen die de fotonenemissie (uitzending) in het DNA activeert, én de ontvangstcapaciteit voor fotonen die door het mondiale netwerk van op DNA gebaseerd leven worden uitgezonden. De biofotonen-emissie wordt beschouwd als de communicatie tussen cellen of een vorm van 'niet - stoffelijke biocommunicatie' tussen cellen en organismen (het bewustzijn). De moleculen van nicotine prikkelen het DNA tot het zenden en ontvangen van deze zichtbare golven informatie dragende lichtdeeltjes. Het bewustzijn is het elektromagnetisch veld dat uit de som van al deze interacties bestaat.

Het DNA zendt fotonen uit met zo'n regelmaat, dat onderzoekers het verschijnsel met een 'ultra zwakke laser' vergelijken. De zwakheid is zodanig als de intensiteit van een kaars op een afstand van 10 kilometer, maar ze bezit een verrassend hoge mate van coherentie, vergeleken met die van technische velden zoals de laser. De sterkte van de biofotonen hangt dus niet zozeer af van de intensiteit van de output, maar van de regelmaat van de constante intervallen in de golf zelf. Een coherente lichtbron geeft de gewaarwording van heldere, intens verzadigde kleuren, een luminescentie (lichtkracht) en een driedimensionale indruk en holografische diepte.

Het DNA kristal heeft dezelfde structuur als een kwartskristal en het kan, gelijk aan kwarts (siliciumdioxide is een lichaamseigen stof), net zoveel fotonen ontvangen als uitzenden. In het DNA, gestimuleerd door nicotine, wordt niet alleen de emissie ofwel zending van fotonen geactiveerd, maar ook de ontvangstcapaciteit voor fotonen uit het energieveld van op DNA gebaseerd leven. Dit betekent dat deze biosfeer zelf kan worden benaderd als een onderling verbonden eenheid, en dat dit de bron is van onze beelden, dromen, gewaarwordingen, hallucinaties en andere beelden. Hiermee kan worden gesteld dat nicotine rokers helpt om eenheid, balans en helderheid te bieden. De toename of groei van receptoren door de inname van nicotine, én de verandering op genetisch niveau verklaart deels het verslavende aspect en waarom het zo moeilijk is te stoppen met roken.

Cora, 2014

Bron: D. Wolfe; J. Narby.