Deze smaakversterker heeft verschillende benamingen:

 • E621
 • ve-tsin
 • mononatriumglutamaat
 • glutamaatzuur
 • MSG
 • gistextract.

Ons voedsel smaakt er lekkerder door, de smaak van het voedsel waar je het aan toevoegt wordt versterkt. Daarnaast is glutamaat een lichaamseigen stof. Een aminozuur de bouwsteen voor menselijk eiwit. Of heeft deze stof meer invloed dan wij denken?

Mononatriumglutamaat bestaat uit 3 componenten: water, natrium en glutamaat. Van zichzelf is de stof smaakloos. Het wordt veel toegepast in bijvoorbeeld de Chinese keuken, bouillon, saus, snacks, chips, light producten.  Doordat het vet en suikergehalte in light producten erg laag, smaakt zo’n product nogal smaakloos. Toevoeging van E621 versterkt de smaken. Dit schijnt niet de enige eigenschap te zijn.

E621 zou ook ons hongergevoel versterken. Hoe dit in zijn werking gaat: Uit onderzoek is gebleken dat deze stof een eetlustverhogende werking heeft, omdat het hormoonsysteem ontregeld kan worden.  Dit hormoonsysteem regelt namelijk je honger- en verzadigingscentrum. De energie balans in de hersenen kan hierdoor verstoord raken. Dit komt doordat glutamaat in de stof zit verwerkt wat de hersenen herkennen als een gezonde stof voor het lichaam. En dat is wat hersenen dus goedkeuren, waardoor er vervolgens een signaal wordt afgegeven voor meer honger en eetlust. Het begin van het ontwikkelen van positieve energiebalans (meer calorie-inname dan verbruik).

Door deze stof kan je eetlust toenemen zonder dat het lichaam voedsel nodig heeft. Ga voor jezelf het volgende eens na:

 • eet je in verhouding tot zelf gekookt avondeten meer wanneer je Chinees hebt gehaald?
 • heb je naar 1 handje chips genoeg, of zou je de hele zak wel leeg willen eten?
 • is er een verschil in het aantal glazen light cola wat je op een avond kunt drinken en het aantal glazen vers geperst fruit?
 • Wanneer je uit eten gaat is er daarna altijd nog ‘plek’ voor een dessert?

Wat er in het lichaam gebeurt bij een hoge concentratie aan mononatriumglutamaat:

1. verminderde afscheiding van het groeihormoon. En dit willen we juist zo graag voor onze spieren, waardoor onze stofwisseling in rust weer omhoog gaat en we meer verbranden!

2. insuline resistentie. Insuline verlaagt je bloedsuiker, wanneer je resistent wordt reageert je lichaam niet meer adequaat op insuline. Er blijft te veel ongebruikt bloedsuiker in je bloed. Te veel suikers worden opgeslagen als vet.

3. verhoogde eetlust, vooral de drang naar koolhydraten.

4. verhoogde triglyceridenspiegel. Lichaamsvet is een opeenhoping van triglyceriden. Daarnaast stromen triglyceriden door ons bloed. Te veel hiervan zorgt voor een hogere kans op aderverkalking en hart- en vaatziekten.

ve-tsin
Er kan dus een disbalans ontstaan in je hormoonhuishouding. Tegenwoordig heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht. Oorzaken hiervan zijn onder andere:

 • minder bewegen en
 • eetlust verhogende voeding

Weet wat je eet, lees de verpakking op een artikel. Ga voor jezelf eens na hoe het voelt na het eten van deze smaakversterker. En vergelijk dat met het eten van maaltijden zonder deze stof.

 

Bron: Sharda-PT