De meeste mensen hebben wel gehoord van ‘Mononatrium Glutamaat’ (MSG – E 621), maar wanneer je hen vraagt wat het is, zullen de meesten zeggen: ‘Een conserveringsmiddel?’ En dat is nu triest, want MSG is geen conserveringsmiddel maar een ‘exitotoxine’ *1 en excitotoxiciteit is precies wat de naam suggereert: toxisch (giftig).

MSG is een witte, poederachtige stof die ontdekt werd tijdens het bewerken van soja en ander proteïnerijk voedsel. MSG is een glutamaat, een enkel aminozuur dat gewonnen wordt tijdens fermentatie *2, isolatie, hydrolyse *3 en andere verwerkingsmethoden. Zo is de glutamaat in MSG ‘vrij’ van de andere aminozuren waaraan het ooit was gebonden. Glutamaat in zijn natuurlijke, gebonden staat is niet alleen onschadelijk, maar gezond, precies zoals de natuur dat bedoelt. Maar bij inname van de huidige bewerkte voeding krijg je veel meer vrije glutamaten binnen dan je lichaam nodig heeft en die worden dus exitotoxisch.


Hoe wordt glutamaat in je lichaam gebruikt?
Wanneer twee neuronen verbinding (synaps *4) maken is glutamaat de neurotransmitter *5 die de ‘vonk’ geeft die er voor zorgt dat de ene neuron met de andere neuron verbindt. Het lichaam maakt alle vrije glutamaten(die nergens aan verbonden zijn) aan die dit proces in gang zetten. Wat het lichaam nodig heeft is veel minder dan de hoeveelheid die we via een typisch ‘Westers’ voedingspatroon binnen krijgen. Overtollige glutamaten zorgen ervoor dat neuronen ‘in het wilde weg vonken’, beschadigd raken, en zelfs afsterven. Tijdens dit proces dringen grote hoeveelheden calciumionen de cellen binnen, activeren verschillende enzymen, die op hun beurt weer delen van de cel, het celmembraan en het DNA beschadigen.


Hoe zorgt een gezond lichaam ervoor dat er overmatig veel glutamaat ontstaat?
Het lichaam maakt het enzym glutamaat dehydrogenase aan dat glutamaat afbreekt en zo de opbouw van overtollig glutamaat in een gezond lichaam voorkomt. Maar glutamaat dehydrogenase wordt te weinig aangetroffen bij neurologische ziekten als gevolg van onderliggende schade aan de mitochondriën *6, die betrokken zijn bij een gezonde glutamaat stofwisseling. Aangetoond is, dat overmatige glutamaat activiteit aangetroffen is bij vrijwel elke neurologische aandoening, oogziekten zoals macula *7 degeneratie en immuunziekten. Dit is niet moeilijk te begrijpen vanwege het feit dat al deze ziekten in hun kern schade aan de mitochondriën hebben.

Dus, om even kort samen te vatten: het lichaam maakt alle glutamaten aan die het nodig heeft; extra glutamaten eten via je voeding is overtollig en daarom toxisch; en mensen met
neurologische of andere schade aan het lichaam zijn zelfs niet in staat de hoeveelheid die het lichaam natuurlijk aanmaakt te verwerken.

Wat betekent dit dus?
Het betekent dat wij moeten ophouden met het eten van vrije glutamaten in ons voedsel, anders zullen we nog meer celschade oplopen, wat weer leidt tot de verheviging van ziekten.
En hierin zit ‘m nu de kneep! Voedselfabrikanten hebben het groene licht gekregen om jaarlijks tonnen vrije glutamaten in hun producten toe te voegen zonder dat zij de consument (moeten) laten weten dat het er in zit; zolang het maar verborgen is in een andere stof. Dit is te vergelijken met tegen iemand, die dodelijk allergisch is voor rood, zeggen dat hij zich om oranje geen zorgen hoeft te maken. Terwijl iedereen weet dat er rood en geel nodig is om oranje te maken. En dat is nu precies wat voedselfabrikanten doen: glutamaat verbergen in stoffen die je niet als zodanig zult herkennen.

Waarom doen ze dit?
Vanwege de ‘exitotoxische’ werking. Op het moment dat vrije glutamaten je smaakpapillen raken, worden die extra geactiveerd en een groter oppervlak ‘proeft’ het voedsel meer dan anders zou zijn gebeurd. Op deze manier smaakt minderwaardig voedsel beter dan dat het werkelijk is. Bovendien worden mensen letterlijk verslaafd aan voedingsmiddelen die vrije glutamaten bevatten, vandaar de verslaving van een groot deel van de Westerse wereld aan ‘fast food’ dat werkelijk bol staat van de vrije glutamaten. Verslaafd raken aan dat soort voedsel vertaalt zich naar een hogere omzet en grotere winsten. Maar zoals we weten gaan die vrije glutamaten door met het ’opwinden’ van andere celen in het lichaam – zelfs tot de dood er op volgt.

De namen van de verbindingen die vrije glutamaten bevatten zijn onder andere: glutaminezuur, calcium glutamaat, magnesium glutamaat, gistextract, alles wat gehydrolyseerd of gemodificeerd is (zoals gemodificeerd maïszetmeel), calcium caseïnaat *8, natrium caseïnaat *9, gistproducten, geautolyseerde gist, gelatine, textuur eiwitten *10 en bewerkte sojaproducten, alles waar enzymen en protease is toegevoegd, wei‐eiwit isolaat en vaak wanneer de producten citroenzuur bevatten (door de slechte bewerking van citroenzuur worden vrije glutamaten gegenereerd). Let ook op de ingrediënten die alleen maar als ‘kruiden’, ‘natuurlijke smaakstoffen’, of ‘met proteïne versterkt’ omdat de FDA het de voedselfabrikanten toestaat om vrije glutamaten met die bijnamen te benoemen.

Bevat natuurlijk voedsel vrije glutamaten?
De waarheid is, dat wanneer voedsel met welke hoeveelheid glutamaten ook, lang gekookt wordt en/of bewerkt is, er glutamaten vrijkomen die worden geconcentreerd en vervolgens een probleem worden. Tomaten zijn hiervoor het beste voorbeeld. Wanneer je een tomaat eet, is de glutamaat daarin gebonden. Je eet er één, hooguit twee. Geen enkel probleem! Maar, hoeveel tomaten kun je eten als je er een saus van maakt? Wel, het antwoord is, dat je met gemak je spaghetti kunt ‘verdrinken’ in zes tot acht tomaten die gekookt zijn en waarbij de glutamaten vrijgekomen zijn en geconcentreerd.

Pas op, migraineurs *11, maar ook iedereen die neuronen wil beschermen, of een ziekte te boven wil komen die al in volle gang is. Degenen die zeggen dat er vrije glutamaten in een tomaat of in andere natuurlijke voedingsmiddelen zitten, hebben het niet helemaal bij het rechte eind, want in de natuur is er gewoon geen enkel aminozuur dat op zichzelf staat!

Hoe bescherm je jezelf tegen vrije glutamaten in je voedsel?
Gelukkig moet iedereen die een ziekte wil voorkomen of overwinnen precies hetzelfde doen! Als je in hoge mate bewerkt voedsel eet, zijn de vrije glutamaten ofwel gegenereerd tijdens het bewerkingsproces, ofwel toegevoegd via een van de verborgen bronnen die de producenten je stiekem opdringen.

Als je uit eten gaat vergt het vermijden van vrije glutamaten veel motivatie en doorzettingsvermogen omdat bijna alles wat door een ander gekruid is, vrije glutamaten bevat. Het is een van de redenen waarom voedsel ‘buiten de deur’ zoveel beter lijkt te smaken dan ‘thuis’. Maar het is echter ook een van de redenen waarom mensen, die niet helemaal gezond zijn, zich niet zo lekker voelen nadat ze ‘buiten de deur’ hebben gegeten.


Eet alleen pure, verse, ‘Whole Foods’ *12, veelal rauw en bij voorkeur organisch (geen pesticiden). Als je kookt, gebruik dan alleen verse groenten (niet uit blik, verpakt of bewerkt) en kook langzaam. Gebruik alleen extra virgine olijfolie (koud geperst), kokosvet (om te bakken), natuurlijk zout (Keltisch zeezout of Himalaya zout), peper en kruiden om je gerechten op smaak te maken. Als je ooit iets eet dat door anderen verpakt of bewerkt is, lees dan de ingrediëntenlijst en overtuig je ervan dat er geen extra vrije glutamaten zijn toegevoegd.
Bon appétit!

 

David A. Steenblock, D.O. (Doctor of Osteopathic Medicine)
Vertaling: Frank Bleeker
Bron: Pdf Verontruste moeders

 1. Het pathologische proces waarbij zenuwcellen worden beschadigd en gedood door overmatige stimulatie door neurotransmitters, zoals glutamaat en vergelijkbare stoffen.
 2. Gisten, in gisting geraken, zonder dat daar zuurstof bij komt.
 3. Splitsen van een chemische verbinding door toevoeging van water.
 4. Een synaps is een verbinding tussen twee neuronen waardoor een impuls kan worden overgedragen. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zenuwcel#De_synaps
 5. Chemische stof als overbrenger van een zenuwprikkel.
 6. Structuren in een cel die enzymen bevatten, welke betrokken zijn bij de energieproductie.
 7. Gele vlek op het netvlies van oog.
 8. Calcium caseïnaat is een eiwit geproduceerd uit caseïne in magere melk. Bij neutrale of zure pH, is caseïne relatief onoplosbaar in water, en is gemakkelijk te scheiden van andere melkeiwitten, suikers en mineralen. Na hun verwijdering, is de caseïne opgelost bij een hoge pH met calciumhydroxide, de oplossing wordt vervolgens gedroogd (meestal gesproeidroogd). Calcium caseïnaat bevat ongeveer 17% glutaminezuur.
 9. Natrium caseïnaat is een bewerkt zout van caseïne, met een natrium groep eraan gekoppeld.
 10. http://en.wikipedia.org/wiki/Textured_vegetable_protein en http://nl.wikipedia.org/wiki/Textured_vegetable_proteine.
 11. Persoon die regelmatig last hebben van migraine.
 12. Whole Foods zijn voedingsmiddelen die niet bewerkt zijn en ongeraffineerd, of zo weinig mogelijk bewerkt en geraffineerd, alvorens te worden geconsumeerd. Whole Foods bevatten vrijwel nooit toegevoegde ingrediënten, zoals zout, koolhydraten of vetten. Voorbeelden van Whole Food zijn: ongepolijst granen, bonen, fruit, groenten en niet‐gehomogeniseerde zuivelproducten.