Het belangrijkste aspect van de behandelingen en de begeleidingsvormen van Licht Zijn is wel de Cognitieve Gedragstherapie. Mentaal moet de knop 180 graden worden omgedraaid. Niet om negatieve gedachtestroom af te sluiten, zoals veel mensen doen bij probleemervaringen, maar om de perceptie te verruimen en vanuit het hart te gaan denken. Pakt men de kernoorzaak niet aan, dan blijft het resultaat slechts een symptoombestrijding. De hersenen kunnen binnen 3 weken worden geherprogrammeerd.

 

Lees meer...

Mindfulness Based Cognitive Therapy is een nieuwe effectieve vorm van psychotherapie. Het is een combinatie van Aandachtsgerichte therapie en Cognitieve (gedrags-)therapie.

Mindfulness is een bewuste, open en vriendelijke aandachtige houding, die vrij is van veroordelingen. Het is een natuurlijke houding, een staat van bewustzijn die we aannemen als we niet bezig zijn met problemen of andere dramatische zaken.

 

Lees meer...

Tijdens deze oefening wordt de aandacht niet gericht op het denken, maar op het voelen. Voelen mag zonder een conclusie te trekken of een oordeel te vellen. Maar wat u voelt kunt u op u in laten werken.

Na de oefening mag u naar hartenlust denken wat u ervan vindt. Deze oefening kunt u in 10 minuten doen. Neem rustig de tijd voor elk onderdeel.

 

Lees meer...

Het leven voltrekt zich als een stromende rivier. Sommige mensen zijn voortdurend bezig om tegen de stroom in te peddelen. Naast het feit dat er geen vooruitgang mogelijk is, kost dit ook nog eens heel veel energie.

Hoeveel prettiger zou het niet zijn om met de stroom mee te bewegen en er met alle aandacht van te kunnen genieten?

Deze therapievorm leert cliënten dat de ervaring van geluk en welbevinden wél haalbaar is.

 

Lees meer...

Aandachtig zijn is een ander woord voor een heldere geest hebben, een geest die volledig bewust is in het nu. Het leert ons diep in onszelf en naar de wereld te kijken.

Aandachtig zijn kan stress helpen verminderen en de kwaliteit van ons leven verbeteren.

Om ons volledig bewust te zijn, moeten we luisteren in plaats van horen, en kijken in plaats van alleen maar zien.

 

Lees meer...